NorDan er stolt leverandør til Sveriges første 3D-printede hus
Offentliggjort den 12/20/2021
3D-printede huse er blevet en stadig mere populær trend verden over. Tidligere i år flyttede et hollandsk par ind i Europas første 3D-printede hus, og nu er det første hus blevet printet i Sverige, hvortil NorDan har leveret sine unikke 3D-printede vinduer og døre.
Civilingeniøren Tobias von Haslingen og 3D-printerudvikleren Maxim Minerskjöld startede konceptet ConcretePrint i 2016 med forretningsideen om at udvikle 3D-printere til additiv fremstilling af betonkonstruktioner. Projektet blev etableret som selskab i 2018 og ledes i dag af Tobias von Haslingen og Lennart Lindgren, ejer af teknikkonsulentfirmaet Deventus AB. Med støtte fra Energimyndigheten har virksomheden nu printet Sveriges første 3D-printede hus med et boligareal på 24 kvm. Huset er placeret på fabriksområdet hos Betongindustri AB i Tumba og er næsten klar til indflytning. Det er fuldt udstyret med køkken, soveværelse og garderober samt toilet med bruser og WC.
Huskonstruktionen består af betonvægge med to 50-millimeter lag med stålstænger imellem og mellemrum til isolering. I væggene er der kanaler til vand, huller til stikkontakter og anden infrastruktur samt 3D-printede vinduer og døre i biokomposit fra NorDan.
Unikt samarbejde
Gennem den heldigitale planlægning og bestilling af NorDans produkter til huset har meget arbejde, både indendørs og udendørs, kunnet rationaliseres væk, hvilket har medført både halveret installationstid og installationsomkostninger. Leverancen af NorDans produkter er gået over forventning, mener NorDans produktudviklingschef Andreas Långström.
Det var meget lettere, end jeg troede, selvom Tobias havde valgt et ret komplekst vindue. Men jo mere kompleksitet, jo mere kommer printningen til sin ret. Det eneste problem for Tobias var at bestemme, hvilken farve han ville have, siger Andreas Långström med et grin.
Råmaterialet i NorDans biokompositprintning, leveret af Stora Enso, består af genanvendt træråmateriale fra procesrester blandet med polymer. Blandingen varierer afhængigt af produktet, men Andreas Långström oplyser, at komponenterne altid indeholder over 50 procent træ.
Og materialet er cirkulært, ved ”end of life” kan det granuleres og genanvendes. Men det er stadig produkter, der skal have lang levetid og funktion, så der har været brugt meget udviklingstid på at udvikle vores opskrifter, siger han.
Produkterne, der er leveret til huset i Stockholm, er blevet printet på fabrikken i Bor, men Andreas Långström ser, at det i fremtiden vil være muligt at printe produkter direkte på byggepladsen.
Med ressourceeffektiv 3D-printning samt digital projektering og bestillingsproces kan vi i dag levere specialtilpassede produkter meget hurtigt og med stor designfrihed, ikke kun ved nybyggeri, men også ved renoveringer og lignende. Vi ser en industriel mulighed både i at printe flere nye produkter og tilbehør inden for vores område samt andre bygningskomponenter i fremtiden.
100 huse på tre år
Næste skridt i processen er at fylde taget med økofiber og færdiggøre elinstallationen. Derefter er huset klar til at blive brugt som kontor og udstillingsmodel. Inden for de næste tre år ser Tobias von Haslingen, at virksomheden skal producere 100 nye 3D-printede huse samt overbevise markedet om, at teknologien er fremtiden for en industriel og bæredygtig byggebranche. Den printer, der blev brugt til huset i Tumba, har ikke kapaciteten til at printe større bolighuse, men virksomheden er i fuld gang med at udvikle en forbedret printer med højere kvalitet og kapacitet til at printe huse i størrelsen 20x15x10 meter. Hvorvidt NorDan fortsat vil være involveret i projektet ConcretePrint, må tiden vise.
Andreas Långström