Glasskole
Glassets grundlæggende funktioner er at lade dagslys komme ind, give fri udsigt og beskytte mod vejr og vind. Den tekniske udvikling har gjort det muligt at vælge funktionsglas til forskellige behov. Her vil vi gennemgå glassets grundlæggende funktioner og de muligheder, der findes for at vælge den rette glaskombination til den rette placering.
Varmeisolering
U-værdi
Lysgennemgang
Lt-værdi
Solbeskyttelse, solfaktor
g-værdi
Brandsikring
E, EW, EI
Personsikkerhed
Lamineret eller hærdet
Lydisolering
Rw (C, Ctr)-værdi
Sikringsglas
Indbrudssikring
Kondensreducerende
Funktionsglas
Selvrensende
Funktionsglas
Indsynsbeskyttende
Ornament- og matetsede glas
Glassets
opbygning
Rigtigt valg af konstruktion til vinduet kombineret med korrekt valg af glas giver den optimale løsning ud fra de behov, der efterspørges. På den følgende side kan du se opbygningen af en koblet ramme samt en enkeltramme.
Den koblede ramme har som standard enkeltglas i yderrammen og 2-lags termorude i indersiden. Denne konstruktion vælges ofte, når der er høje krav til lydreduktion og når man ønsker at placere en persienne mellem rammerne. Enkeltrammen har normalt en 3-lags konstruktion, hvor man kun har to sider at rengøre, og det er den mest efterspurgte konstruktion på markedet.
For begge konstruktioner er det standard at have en afstandsprofil mellem glassene i termoruden, som har lav varmeledningsevne, en såkaldt varm kant. Dette øger temperaturen langs de inderste kanter af glasset. Fælles for begge konstruktioner er, at man kan vælge forskellige funktionsglas og glas tykkelser for at opnå de ønskede egenskaber. Vi vil fortsat præsentere forskellige glasvalg i en 3-lags konstruktion, men disse muligheder findes også i en 2+1 konstruktion.
Glasopbygning
Koblet ramme
Tværsnit af indadgående vindue med koblet ramme 2+1. Yderrammen består af enkeltglas, mens inderrammen indeholder en 2-lags termorude.
Glasopbygning
Enkeltramme
Tværsnit af udadgående enkeltramme med 3-lags termorude.
Varmeisolering, U-værdi
Et lavt U-værdi indikerer god isolering, reduceret energiforbrug og højere overfladetemperatur på den indvendige glasrude, hvilket resulterer i mindre kuldenedfald og mindre træk. Med et lavt U-værdi kan man planlægge større vinduer, der tillader mere gavnligt dagslys.
Varmetransmissionskoefficienten, eller U-værdien, beskriver, hvor godt en bygningsdel isolerer. Enheden er W/m²K (watt per kvadratmeter og grad kelvin). Jo bedre isolering, desto lavere U-værdi.
U-værdien kan måles på forskellige måder, som f.eks. midtpunktsværdi (Ug) eller som U-værdi for hele konstruktionen. For at kunne sammenligne vinduer fra forskellige producenter angives U-værdien ud fra en standardiseret størrelse. Målet, der anvendes i den europæiske produktstandard, er 1230x1480 mm. U-værdien for NorDans vinduer er som standard 0,9 W/m²K for åbningsbare vinduer og 0,8 W/m²K for faste vinduer.
Ved at reducere energiforbruget sænkes energikostnaderne for ejendomsejeren samtidig med, at vi bidrager til en bedre miljø på vores planet.
NorDan leverer som standard 3-lags termoruder med en energibelægning på det ydre og indre glas. Belægningen er beskyttet på indersiden af de ydre glaslag. For yderligere at reducere varmeledningen erstattes luften med argongas. Afstandslisterne er såkaldte varm kant afstandsprofiler, som yderligere forbedrer den samlede U-værdi.
Lysgennemgang, LT
Dagslystransmittansen angives i procent og er et mål for mængden af dagslys, der kommer ind gennem vinduet.
Moderne forskning viser, at dagslys spiller en langt vigtigere rolle for menneskers biologiske funktioner og velbefindende, end man hidtil har troet. Samtidig tilbringer mennesker stadig mere af deres tid indendørs, hvilket betyder, at vi skal stille høje krav til dagslysniveauet i vores bygninger. Høj lysgennemgang betyder, at meget dagslys føres ind i rummet, og øget dagslysreduktion mindsker behovet for kunstig belysning.
I boliger bør man stræbe efter så høj lysgennemgang som muligt. LT-værdien bør ikke være under 60 %. NorDans standardglas har en lysgennemgang på over 70 %, hvilket giver mulighed for at planlægge med alternative glaskombinationer uden at risikere for lav lysgennemgang.
LT, eller lysgennemgang, er transmissionen af det synlige lys i bølgelængdeintervallet 380-780 nm, angivet som en procentdel af det lys, der rammer glasset.
Solbeskyttelse & solfaktor, g-værdi
g-værdien er et mål for, hvor meget af solens varme der kommer ind gennem vinduet.
En høj solenergitransmission betyder, at meget gratis solenergi kommer ind i bygningen. I boliger med store glaspartier, især mod syd og vest, kan det være en fordel med en lav transmission af solenergi. I disse tilfælde kan man projektere med forskellige typer solbeskyttelsesglas.
Solbeskyttelsesglas findes i to forskellige kategorier: gennemfarvede og belagte. Gennemfarvede glas findes i grå, bronze og grønne toner og anvendes primært i kommercielle bygninger. Belagte solbeskyttelsesglas er i dag ofte glas, der kombinerer solbeskyttelse med lavemissions-egenskaber, hvilket gør, at man ikke behøver at gå på kompromis med U-værdi krav. Disse glas findes som neutrale eller med farvenuancer. Belægningen er placeret på den beskyttede inderside af yderglasset. I boliger anbefales farveneutrale glas, der opfylder kravene til lysgennemgang samtidig med, at solvarmen kan reduceres.
Typer af solbeskyttelsesglas
- Gennemfarvede
- Belagte neutrale
- Belagte farvede
g-værdien repræsenterer den totale transmitterede solenergi, som består af den direkte transmitterede solenergi (ST) plus den andel af solenergien, der absorberes i termoruden og derefter stråler indad. Den totale solenergitransmission angives undertiden som TST.
Brandsikring
E, EW, EI
I brandklassificerede konstruktioner, hvor glas indgår, kræves det, at glas og konstruktion er godkendt i brandklasserne E, EW eller EI i henhold til de svenske bygningsregler (Boverkets byggregler, BBR).
Ved valg af brandsikret glas bør man overveje, hvor i bygningen glasset er placeret, hvad det skal beskytte, og konsekvenserne hvis glasset revner.
E-klasse
Beskyttelse mod gasser, røg og flammer
EW-klasse
Betyder, at den målte varmestråling 1 meter foran den ikke-eksponerede glasoverflade ligger under 15 kW/m².
EI-klasse
Giver beskyttelse mod gasser, røg og flammer samt beskyttelse mod den varmestråling, der kan sprede branden.
Personsikkerhed
Lamineret & hærdet
Grundreglen er, at ubeskyttede glasflader, der er placeret, så personer kan komme i kontakt med dem, skal udføres på en måde, der begrænser risikoen for personskader.
For at begrænse risikoen for personskader tilbydes termisk hærdet samt lamineret sikkerhedsglas. Hvornår og hvor de respektive glasstørrelser bruges, afgøres af myndighedskrav og de ønskede egenskaber ved projektering.
Floatglas
Når almindeligt glas belastes over glasets bøjningsstyrke, splintrer det i skarpe glasskår, som kan forårsage skæreskader.
Hærdet glas
Hærdet sikkerhedsglas granulerer i tusindvis af små ufarlige glasstykker.
- 3–5 gange stærkere end almindeligt glas.
- Kan modstå tunge belastninger, spark eller hvis en person falder mod glasset.
- Eliminerer risikoen for termiske sprækker.
Lamineret glas
I lamineret sikkerhedsglas hæfter glasskårene fast ved den mellemliggende folie, hvilket minimerer risikoen for skæreskader.
- Beskytter mod UV-stråling, da UV-transmissionen er omkring 2% sammenlignet med cirka 50% i klart floatglas.
- Mere modstandsdygtigt ved indbrudsforsøg end almindeligt floatglas.
Bygningsregler
Glasflader, der er ubeskyttede og placeret, så personer kan komme i kontakt med dem, skal udformes på en måde, der begrænser risikoen for personskader.
Hvornår gælder reglerne?
BBR-krav (Bygningsreglementets krav) gælder ved opførelse af en ny bygning og ved ændring af en eksisterende bygning.
Hvem er ansvarlig for, at reglerne følges?
Det er bygherren, det vil sige den person, der på egen regning udfører eller lader udføre arbejdet, som skal sikre, at bestemmelserne følges.
Hvem kontrollerer, at reglerne følges?
Det er kommunens byggesagsafdeling eller tilsvarende myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne følges.
Boliger & Lejligheder
Vinduer og døre
Øvre plan
Glas, der er placeret lavere end 600 mm fra gulvniveau og ved niveauforskelle større end 2 meter til jorden, skal have indvendigt lamineret glas. Ved altaner skal glasset være hærdet eller lamineret både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulvet er mindre end 600 mm.
Stueetage
Glas, der er placeret lavere end 600 mm, skal være lamineret eller hærdet både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulv/mark er mindre end 600 mm.
Rum, hvor børn opholder sig
Vinduer og døre
Øvre plan
Glas, der er placeret lavere end 800 mm fra gulvniveau, og hvor der er en niveauforskel på mere end 2 meter til jorden, skal have indvendigt lamineret glas. Ved altaner skal glasset være hærdet eller lamineret både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulvet er mindre end 800 mm.
Stueetage
Glas, der er placeret lavere end 800 mm, skal være lamineret eller hærdet både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulv/mark er mindre end 800 mm.
Skoler og børnehaver
Døre
Øvre plan
Glas, der er placeret lavere end 1500 mm fra gulvniveau, og hvor der er en niveauforskel på mere end 2 meter til jorden, skal have indvendigt lamineret glas. Ved altaner skal glasset være hærdet eller lamineret både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulvet er mindre end 1500 mm.
Stueetage
Glas, der er placeret lavere end 1500 mm, skal være lamineret eller hærdet både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulv/mark er mindre end 1500 mm.
Skoler og børnehaver
Vinduer
Øvre plan
Glas, der er placeret lavere end 800 mm fra gulvniveau, og hvor der er en niveauforskel på mere end 2 meter til jorden, skal have indvendigt lamineret glas. Ved altaner skal glasset være hærdet eller lamineret både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulvet er mindre end 800 mm.
Stueetage
Glas, der er placeret lavere end 800 mm, skal være lamineret eller hærdet både indvendigt og udvendigt. Dette gælder, når afstanden fra underkanten af glasset til gulv/mark er mindre end 800 mm.
Sikringsglas & indbrudssikring
Med sikkerhedsglas kan du trygt skabe interiører med frit udsyn og masser af dagslys, selv i udsatte positioner.
Glassene klassificeres i tre beskyttelsesklasser:
- Klasse P1A-P5A mod hærværk.
- Klasse P6B-P8B mod indbrud.
- Klasse BR1-BR7 mod beskydning.
Sikringsglas er altid laminerede. Deres funktion er at forhindre eller forsinke gennemtrængning, uanset om det skyldes en ulykke eller en bevidst handling. Sikringsglas testes som en enkelt bygningsdel, men beskyttelsen er først fuldstændig, når det rigtige glas er monteret i den rette ramme og glasmontagen er korrekt, så hele konstruktionen opfylder den tilsigtede klasse.
EN 1627:2011 er en europæisk standard, der specificerer krav og klassificeringssystemer for indbrudssikring for bl.a. døre og vinduer. Klassificeringen i denne standard baserer sig på den potentielle indtrængers viden og ressourcer.
Ved certificering efter EN 1627 klasse RC2 testes alle egenskaber i vinduets konstruktion:
- EN 1628: Statisk test
- EN 1629: Dynamisk test
- EN 1630: Manuel test
- Alle låsepunkter belastes med 300 kg
- Glasfastgørelsen belastes med 300 kg
- Glasklassen er P4A (valgfrit glas klasse RC2N)
- Der anvendes 15 minutters samlet angrebstid, heraf 3 minutters effektiv tid med brug af 23 forskellige værktøjer/sæt.
Regler for indbrudssikring
SFF (Svenska Stöldskyddsföreningen) SSF 200 udgave 5
Indkravningssikring monteres indvendigt bag termoruden (ikke i termoruden som tidligere).
- Polykarbonat, minimum klasse 2 i henhold til SSF 1085.
- Glas, minimum klasse P7B i henhold til SS-EN 356.
Lydisolering
Rw (C, Ctr)
Støj er et voksende miljøproblem, især i forbindelse med infrastrukturprojekter, hvor boliger kommer tæt på trafikerede veje og motorveje med tung trafik.
For at forbedre de lydisolerende egenskaber i en 3-lags konstruktion kan glastyper og/eller afstandene mellem glassene ændres. Ved meget høje krav til lydreduktion giver en koblet ramme gode muligheder for at opfylde kravene.
Lydreduktion kan angives med tre måleparametre som nedenfor.
- Rw uden justeringsfaktor bruges, når lyden er af mellem frekvens, f.eks. i miljøer udsat for generel støj som tale, musik, radio/TV, vej- og togtrafik.
- Rw+C bruges ved mellem- og højfrekvent støj. Det anvendes ved jernbane- og vejtrafik med høj hastighed eller jetfly på kort afstand.
- Rw+Ctr bruges, når lyden er lavfrekvent, f.eks. fra bytrafik med indslag af tung trafik, propelfly, diskomusik med kraftig bas eller fra fabrikker med meget lav- eller mellem-frekvent støj.
Funktionsglas
Kondensreducerende
Vinduer fremstilles i dag med så lave U-værdier, at der kan dannes kondens på ydersiden af glasset.
Ved vindstille, koldt og klart vejr kan den ydre rude miste så meget varme gennem stråling mod himlen, at den endda kan blive koldere end den udendørs luft. Hvis luftfugtigheden samtidig er høj, hvilket især forekommer i efteråret, kan rudens temperatur falde til under dugpunktet, og kondens kan opstå.
Energitabene indefra er simpelthen ikke tilstrækkelige til at holde yderglassets temperatur over dugpunktet for udeluften. Udvendig kondens dannes primært om natten og forsvinder, når solen varmer luften.
Med en kondensreducerende belægning på det yderste glas på vinduet mindskes risikoen for udvendig kondens. Belægningen gør, at overfladetemperaturen bliver højere end dugpunktstemperaturen, hvilket forhindrer kondensdannelse.
Faktorer, der påvirker udvendig kondens:
- Udvendig temperatur
- Indvendig temperatur
- Klart/molnigt vejr
- Luftfugtighed
- Ug-værdi
- Skygge
- Vind
- Geografisk placering
Funktionsglas
Smudsafvisende effekt
Smudsafvisende glas har et lag, der frigør snavs ved hjælp af UV-stråling. Regnen skyller glasset rent. Belægningen er integreret i glasset og har samme levetid som glasset.
Selvom glasset ikke har samme behov for rengøring som almindeligt glas, er det ikke vedligeholdelsesfrit. På områder, hvor regnvand ikke når, kan det være nødvendigt at rengøre. Ofte er det tilstrækkeligt at skylle glasset med vand.
+ Glasset forbliver rent længere og behøver derfor ikke at blive pudset så ofte
+ Det er lettere at rengøre glasset (almindeligt vand er tilstrækkeligt)
+ Det bliver lettere at se ud gennem glasset, når det regner
- Mere følsomt end almindeligt glas. Den belagte side skal beskyttes under byggeperioden
- Bør ikke anvendes i byggerier, der ligger tæt på vand med havsalt
Almindeligt glas
Snavs og vand hænger fast på glasset.
Selvrensende glas
Et selvrensende glas har et lag, der løsner snavs ved hjælp af UV-stråling.
Selvrensende glas
Regnen skyller derefter glasset rent.
Ornament- & matetsede glas
Indsynsbeskyttelse
NorDan tilbyder flere varianter af indsynsbeskyttende glas. Disse glas bruges ofte i forbindelse med brusebad og toilet, men kan også med fordel anvendes i tætbefolkede områder, hvor man ønsker indsynsbeskyttelse.
Ornamentglas har en præget overflade, der valses ind i glasmassen under fremstillingen. Glassene lukker forskellige mængder lys ind afhængigt af mønsteret. Matetsede og syreætsede glas har en jævn overflade med høj lysgennemgang. Her kan du se et lille udvalg af de indsynsbeskyttende glas, som NorDan tilbyder.
Thela
Indsynsbeskyttelse
(Ornamentglas)
Kathedral
Indsynsbeskyttelse
(Ornamentglas)
Cotswold
Indsynsbeskyttelse
(Ornamentglas)
Satinovo
Indsynsbeskyttelse
(Mat/syreætsede glas)