Vedligeholdelse er enkel og tager ikke lang tid, og her får du tip til, hvordan du bedst tager dig af NorDan-produkter.

Sænker

Et NorDan-vindue, der er korrekt installeret, fungerer korrekt år efter år. Der kan dog være mindre faktorer, der får vinduet til at gå lidt langsommere end nødvendigt, såsom maling på låsestifterne i hjørnerne og / eller på låsetungerne. Denne maling kan fjernes, og det hjælper med at påføre et tyndt smørelag vaselin på låseboltene og låsetungerne, så de glider bedre.

Lækage

Det er usædvanligt, at et NorDan-vindue lækker; men hvis dette sker, skyldes det normalt en mindre faktor, såsom maling på rammeforseglingen. Det er også muligt, at vinduet blev lukket, før malingen eller pletten var tør, og at noget af malingen eller pletten blev efterladt på forseglingen, da den åbnede.

Operatørfejl (trevejs-vindue)

Meget sjældent kan operatørfejl i vinduet forekomme. Den øverste del af rammen kan falde ned, men forblive fast på kuglens beslag i højre hjørne. Når dette sker, er der ingen fare for, at vinduet falder ud af rammen og ind i rummet.

Hvad skal jeg gøre?

  • Sørg først for, at bundhåndtaget er i helt åben position.
  • Løft rammen med din venstre hånd på plads igen på bundkarmen og luk bundhåndtaget.
  • Luk derefter vinduet på den sædvanlige måde fra ventilationspositionen (åben øverst).
Doubles

Tåge: Lad os først konstatere, at tåge på vinduet ikke betyder, at der er noget galt med glasset.

Udvendig tåge

Med moderne, højisolerende, energibesparende isoleringsglas kan i sjældne tilfælde det modsatte problem opstå: glasvinduer, der tåger udefra.


Fordelene ved disse ruder er imidlertid så store, at de skal bruges, hvor det er muligt. De nye bygningskoder kræver vinduer med god U-værdi i nye bygninger. Mindre opvarmning betyder mindre udstødning og mindre forurening og reducerer også omkostningerne. Derudover opnås lige så vigtigt et behageligt indeklima. Fordi kold stråling og træk elimineres, kan møbler placeres nær vinduerne med langt større komfort.

Tåge på isoleret glas

Lad os først fastslå, at hvis der er tåge på indersiden af en isoleret rude, betyder det ikke nødvendigt, at der er noget galt med glasset. Hvis dog tåge mellem ruderne af isoleringsglas er tegn på beskadigelse, og at vinduet skal udskiftes.


Der er flere ting, vi kan gøre for at forhindre dug. Først og fremmest skal indendørs fugt holdes på et rimeligt niveau. Kølerum som soveværelser er særlig tilbøjelige til at tåge på vinduerne. Gennem sved og vejrtrækning genereres en hel del fugt, som derefter samles på de koldeste overflader - dvs. vinduerne.

Et godt hygrometer vil være til god hjælp for at holde øje med indendørs luftfugtighed. Den relative luftfugtighed skal være et sted mellem 30% og 40% i stuen; dog kan dette niveau overskrides betydeligt i korte perioder i fugtige rum.

Der er nogle enkle trin, der kan forhindre tåge på vinduerne:

  • Oprethold en konstant, normal temperatur.
  • Sørg for god ventilation, helst gennem cirkulerende luftstrøm.
  • Varmekilder skal placeres under vinduerne.
  • Sørg for, at luftcirkulationen mod vinduesglas ikke forhindres af gardiner, persienner eller store, fremspringende blomsterkasser.

Aluminiumsruder. Dette gøres for at lette vedligeholdelse.

Der er ingen synlig forskel mellem farvet eller malet træ og aluminium. Mal ikke beslag og glas! NorDan-vinduer er nemme at male. Skru håndtagene og ventilen af. Lad ikke maling komme på rammeforseglingen. Brug maskeringstape på glasset - det sparer meget arbejde.

Den mest udsatte
Maling, pletter og lakker

Vinduerne er den del af ydervæggen, der kan være sværest at vedligeholde. Dette skyldes, at de er mest udsat for ændringer i fugtighed mellem indvendigt og udvendigt, ud over at være udsat for stærk sol og regn.
Mal ikke på våde vinduer! Når de kommer fra fabrikken, har vinduerne et fugtindhold på ca. 12%,

tørt nok til, at man kan male / plette uden yderligere tørring. Bemærk dog, at vinduerne under konstruktionen kan have absorberet fugt og først skal tørre ud, inden de males / farves. Se senere ark for senere vedligeholdelse: Standardmalinger, pletter og lakker til ND-hoveddøre Installation og brugervejledning til ND-hoveddøre